top of page

Labradoodles

  

 

De Labradoodle is populair en dat is niet voor niets. Is de Australian Labradoodle enorm bekend geworden omdat mensen die voorheen geen hond konden hebben vanwege een allergie dat nu opeens wel kunnen, de normale Labradoodle is niet altijd hypoallergeen maar heeft wel degelijk de geweldige karakter eigenschappen die de meeste doodles hebben. Ze zijn ongelofelijk lief, vrolijk,zachtaardig, gevoelig, goed trainbaar, perfecte kindervrienden, sociaal met andere dieren en inzetbaar als hulphond in diverse werkgebieden. En dat alles met het geweldige uiterlijk van een levende Teddy Beer!

De normale Labradoodle, Multigen labradoodle of te wel de niet Australian Labradoodle is ontstaan uit een kruising tussen een Labrador en een Poedel. De eerste kruising tussen een labrador en een poedel noem je een F1 en wanneer je een F1 kruist met een F1 krijg je een F2 en zo verder. Wanneer je er weer een poedel in kruist krijg je bijv een F1b of een F2b. Wanneer je verder komt dan F3 dan wordt het Multigen Labradoodle genoemd. Feit blijft dat wanneer je het DNA bekijkt er alleen Poedel en Labrador genen inzitten in wat voor verhouding dan ook. Het type van de honden is vaak wat smaller van bouw dan de Australian Labradoodle vanwege het hoge percentage poedelbloed (welke uiteraard zelf ook wat smal van bouw zijn).  De 3 maten mini, medium en standaard worden verkregen door de verschillende maten poedels die ingekruist worden. Wat je ook wel regelmatig tegen komt is dat er een Australian Labradoodle ingekruist wordt om zo toch het uiterlijk van de Labradoodles wat grover te maken en de vacht meer hypoallergeen te krijgen. De pups krijgen dan een wat kortere-vierkantere snuit en wat steviger beenwerk. Wat in Amerika en Groot Brittanië vaak gebeurd is het inkruisen van de cocker spaniel om hetzelfde resultaat qua bouw te verkrijgen. 1 van de 6 parentbreeds van de Australian Labradoodles is ten slotte de Cocker Spaniel  (amerikaanse en engelse).

Beide de gewone Labradoodle en de Australian Labradoodle zijn nog niet erkend door de Raad van Beheer/FCI. Officieel uitgegeven Stambomen en registratie bij de Raad van Beheer waar de andere rashonden wel geregistreerd zijn, is niet mogelijk. Ook het bezoeken van een officiële hondententoonstelling met een Labradoodle kan nog niet.

Welk type Labradoodle je ook kiest.... het zijn super gezellige enthousiaste gezinshonden!

Wij hebben zelf naast ons Australian Labradoodle teefje  2  gewone Labradoodles. Guusje, een Multigen Labradoodle teefje waar via haar vader Australian Labradoodle bloed in zit en Loesje, een prachtig ALF1  Labradoodle teefje die via haar moeders kant Cocker Spaniel bloed heeft (Loesje woont in een gastgezin).

bottom of page